• Coco Chiara

Zo maak je goede affirmaties

Een van de beste tools om te gebruiken als je ook maar IETS wilt veranderen in je way of living, is Affirmeren. In deze blogpost leg ik je uit wat Affirmaties zijn, en in dit artikel laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf affirmaties kan maken die je gaan helpen bij jouw persoonlijke doel.


Stap 1: Reflecteer

Voordat je wat kunt veranderen, moet je weten WAT je wilt veranderen. Schrijf voor jezelf eens op welke negatieve gedachten en belemmerende overtuigingen jij over jezelf en het leven hebt. Maak een lijst van zo veel mogelijk dingen. Desnoods houd je een aantal dagen je gedachten bij, zodat je bewust wordt van welke gedachten je überhaupt hebt op een dag.


Misschien wil je een bepaald gevoel veranderen of een 'ontbrekende' gedachte toevoegen aan je dagelijkse mindset. Dat kan ook. Neem ook die wensen, verlangens en gevoelens mee in je overzicht. Ben je er wel van bewust dat alle gevoelens die je hebt voort vloeien uit bepaald gedachten die jij denkt.


Neem je negatieve gedachten en draai ze vervolgens om.

Stap 2: Kies

Maak uit jouw lijst een keuze van de gedachten die jij wilt gaan veranderen of toevoegen. Schrijf deze onder elkaar. Kies er om te beginnen 5 à 10 uit.


Stap 3: Omdenken

Schrijf van al jouw gekozen gedachten het positieve tegenovergestelde op. Bijvoorbeeld:


"Het lukt me nooit om 5 kilometer hard te lopen."

"Het lukt me makkelijk om 5 kilometer hard te lopen."


Stap 4: Bekrachtig

Maak de affirmatie nog sterker door hem te beginnen met 'ik' of 'mijn' en de affirmatie in de actieve vorm te zetten (alsof je het al gedaan hebt of al doet).


"Ik kan makkelijk vijf kilometer hardlopen." of "Ik loop makkelijk vijf kilometer hard."


Hoe gebruik je affirmaties?

Nu je een mooi lijstje van positieve bekrachtigende uitspraken, oftewel affirmaties, hebt opgesteld is het natuurlijk belangrijk dat je ze gaat inzetten! No results without action. Wil je dingen anders hebben, moet je dingen anders gaan DOEN.


Wil je dingen anders hebben? Dan moet je dingen anders doen.

Leg het blaadje met je affirmaties naast je bed neer, of hang ze op de badkamer spiegel. Maak elke ochtend en avond vijf minuten de tijd vrij (da's niet zo veel toch!) om je affirmaties hardop uit te spreken tegen jezelf. Je mag ze ook lezen, maar ze verbaal maken werkt veel beter. Waarom dat is? Dat lees je in dit artikel.


Extra tip voor nog meer effect

Wil je een nóg krachtiger effect ervaren van je affirmaties? Visualiseer er dan tegelijkertijd een gevoel bij. Bij het voorbeeld van hierboven zou je tijdens het uitspreken kunnen inbeelden hoe jij met gemak en plezier die vijf kilometer hebt gerend. Lees hier meer over visualiseren en het effect ervan.


Meer affirmaties?

Weet jij nog niet zo goed hoe je zelf affirmaties moet maken? Wil je voorbeelden? Of wil je gewoon kant-en-klare lijstjes voor specifieke doeleinden? Kijk dan eens in dit artikel, daar staan de linkjes naar alle lijstjes op de blog.


1 keer bekeken
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Facebook - Black Circle

© 2019 by Coco Chiara | Fotografie: Prisca Visser, Jordi Sloots, Nicki Bos