• Coco Chiara

Wat is Intentional Living? In 7 punten

Het komt steeds vaker voorbij, maar wat is Intentional Living eigenlijk? Degenen die mij kennen weten dat ik altijd alles wil begrijpen. Ik stel veel vragen, mijn automatische reactie is 'Waarom?' en je kunt me uren vermaken met boeken en online research. Ik wil inzien waarom we dingen doen, waarom we keuzes maken en ik wil voor alles wat ik zelf doe ook een duidelijke drive hebben.


In deze post vertel ik je in 7 aspecten wat Intentional living voor mij persoonlijk betekent. Misschien herken je jezelf erin of geeft het je een handvat om zelf met meer intentie te gaan leven. Kijk maar even wat je ermee doet.


1. Intentional living gaat om het begrijpen van jouw drive

Waarom doe jij de dingen die je doet? Waarom ben jij bevriend met deze mensen? Wat maakt dat je gekozen hebt voor dit werk? Waarom kocht je de spullen die je hebt? Dit zijn maar een paar vragen die je jezelf kunt stellen om te ontdekken wat jouw drive is. Je drijfveren, je motivatie of hoe je het ook noemt - Do they make sense? Zijn ze logisch? Of vaag?


Leven met intentie betekent dat je jezelf dit soort vragen stelt en de antwoorden goed analyseert. En, het belangrijkste hiervan, als een van de antwoorden je niet bevalt: Veranderen.


2. Het punt is niet om alles te weten

Je hoeft geen tienjarenplan te hebben om te begrijpen waarom je bepaalde keuzes maakt. Intentional living draait voor mij vooral om het actie nemen in het hier en nu, en begrijpen waarom je die actie neemt.


Een bepaalde missie hebben, een intentie voor de manier waarop jij wilt leven, en vanuit daar elke dag stappen zetten. Nu een cursus Creatief Schrijven volgen, omdat het je nu inspiratie en plezier brengt. Misschien wil je ooit nog wel een boek schrijven, maar dat is niet waarom je nu de cursus volgt. De vraag is altijd: Waarom doe je dit nu? Draagt het bij aan de richting die je op wilt? Dat is voldoende.


Je kunt kiezen om intentioneel te zijn in de richting die je uit wilt, zonder te weten wat je uiteindelijke bestemming gaat zijn.


3. Leven vanuit je persoonlijke waarden

Je hoeft dus niet precies te weten waar je uit wilt komen, maar het is wel handig om te weten wat je belangrijk vindt, zodat je vanuit daar stappen kunt zetten. Over het algemeen voelen we ons goed als we werken in lijn met onze kernwaarden en voelen we ons onrustig als we dat niet doen.


Een aantal van mijn waarden zijn bijvoorbeeld: autonomie, bewegingsvrijheid, ritme hebben, overzicht behouden, leven vanuit mijn behoeften en open communiceren.


Weet je niet wat jouw waarden zijn? Er zijn op internet een hele hoop testjes en vragenlijsten te vinden. Leuk om eens uit te zoeken!


4. Verantwoordelijkheid nemen

Intentioneel leven draait om daadkracht. Het verschil met bijvoorbeeld slow living of mindful living is het stukje aanpakken. Wanneer je kritisch naar jezelf blijft kijken en een punt ontdekt waar je niet 100% achter staat, dan verander je dat.


Wil je dingen anders hebben? Moet je dingen anders doen. Dat is mijn motto. Daarbij is het vooral belangrijk dat wanneer iets niet goed voelt, je er niet mee stopt maar wat anders probeert. In mijn ogen geven we te snel op, terwijl het vaak effectiever is om een andere aanpak te proberen.


Daarbij is verantwoordelijkheid nemen over je eigen leven, leefstijl, gedrag en realiteit natuurlijk key. Jij bent de enige die wat kan veranderen in je leven, maar wel alleen als jij accepteert dat jij zelf verantwoordelijk bent. Leg je die verantwoordelijkheid bij iemand of iets anders, dan zal er nooit iets veranderen.


5. Kleine, consistente beslissingen nemen - het draait om ritme

Als je minder gefocust bent op je eindbestemming en meer kijkt naar de stappen die je hier en nu zet, is het logisch dat je focust op kleine, maar consistente keuzes. Wat kun je NU doen? Welke stap kun je NU zetten?


Het draait niet om rigoreuze veranderingen op de lange termijn, maar om consistente veranderingen op de korte termijn. Kleine, ritmische stappen in de juiste richting. Die brengen je uiteindelijk wel waar je moet zijn. Intentioneel leven draait om dat ritme en het maken van kleine, maar consistente beslissingen. Iedere dag opnieuw kiezen voor geluk en om te leven zoals jij dat wilt.


6. Er is geen goed of fout

We zijn allemaal mensen en we lopen allemaal ons eigen pad. Niemand is beter dan een ander en er bestaat geen goed en fout. Bij Intentional living gaat het niet om dingen doen 'zoals ze horen', maar om dingen doen die goed voelen voor jou persoonlijk.


Alles draait om jouw gevoel, dat is je navigatiesysteem. Je eigen gevoel laat je weten of iets het juiste is voor jou of niet. Het draait om eerlijkheid en dichtbij je intuïtie blijven. Vanuit daar keuzes maken. Er is geen goed of fout als je luistert naar je eigen gevoel. Laat je alsjeblieft niets anders wijsmaken.


7. Het is een proces

Alles in het leven is een proces. Er is geen eindstreep, geen eindbestemming. Leven met intentie draait om continu in connectie zijn met jezelf. Continu communiceren met jezelf. Vanuit daar bepalen wat werkt en wat niet, en wat niet werkt veranderen.


Kleine aanpassingen doen, iedere dag weer, en de stappen zetten om dichterbij jouw kern te komen. Bewuster in het hier en nu. Soms lijkt het hard werken, maar de beloning is des te groter. Echt geluk en tevredenheid huist in je en Intentional living brengt je dichter en dichterbij die energie.


Dit is waarom ik leef met intentie en waarom ik op deze blog meer wil vertellen over Intentional living. Het geeft me drive, een missie, een richting en een continue connectie met mezelf. Dat creëert rust en ruimte. Wil je meer weten over Intentioneel leven of heb je nog vragen? Let me know!17 keer bekeken
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Facebook - Black Circle

© 2019 by Coco Chiara | Fotografie: Prisca Visser, Jordi Sloots, Nicki Bos