• Coco Chiara

Wat is emotionele energie?

Emoties.. We stoppen ze weg of we omarmen ze, maar alleen als de hashtag 'kwetsbaar' gebruiken en het verhaal eindigen met iets positiefs. Wist je dat het woord 'emotie' van het Latijnse 'emotere' komt? Dat betekent letterlijk: 'energie in beweging'. Dat is exact wat het is. In deze blog vertel ik je alles over emotionele energie.


Emotie is letterlijk energie in beweging

Alle emotie die we voelen is energie die door ons lichaam heen beweegt. De sensatie van samentrekken (spanning) of uitzetten (ontspanning). Iedereen heeft emotionele energie en veel mensen hebben niet eens in de gaten dat ze emotioneel uitgeput zijn. Natuurlijk, lage energielevels kunnen ook te maken hebben met hoe je eet, hoe veel stress je ervaart of een fysieke disbalans, maar emoties waar lange tijd niet mee gedeald wordt maakt ook dat jij je futloos en mentaal moe voelt.


Vraag het aan de meeste 'gezondheidsexperts' (tot zover dat iets betekent) en ze vertellen je allemaal dat het grootste deel dat impact heeft op je gezondheid en gewicht niet je fysieke energie, maar je mentale energie is. Jezelf mentaal en emotioneel goed verzorgen maakt vaak het grootste verschil in wat jij voelt en uitstraalt. Je fysieke lichaam is simpelweg een spiegel van wat er intern gebeurt. Als je intern aanpakt en goed gaat verzorgen, dan ga je dat extern ook zien.


Jezelf mentaal en emotioneel goed verzorgen maakt het grootste verschil in wat jij voelt en uitstraalt.

Positieve versus negatieve emoties

Of een emotie als positief of negatief ervaren wordt hangt af van onze eigen fysiologie en interpretatie. Alle emotionele energie is namelijk neutraal. Wij leren daar in onze opvoeding zelf een label aan te hangen. Onze maatschappij is behoorlijk anti-emotie.

Huilen in het openbaar? 'Stel je niet zo aan'

Ben je boos of chagrijnig? 'Houd jezelf in controle'

Voel je je vrolijk en druk? 'Doe even normaal zeg'


Emoties uiteten is steeds minder normaal geworden helaas, want we moeten het 'perfecte plaatje uitstralen'. Tegelijkertijd zien we het aantal burn-outs flink toenemen, en bij steeds jongere mensen. Overmatig stress levert ziekte op. Het is dus heel belangrijk dat we emotionele energie niet vastzetten, maar loslaten.


Onze maatschappij is behoorlijk anti-emotie.

Onverwerkte emoties slaan we op

We hebben allemaal emoties, maar helaas leren we dus al vroeg aan om deze te onderdrukken. Maar, wat gebeurt er eigenlijk wanneer je een emotie onderdrukt?


Emotionele energie die we niet laten stromen die zetten we vast. Die slaan we op in ons lijf als spanning of stress. Misschien heb je gespannen schouders, een gespannen kaak of een stijve nek. Zelf heb ik altijd één punt in mijn rug dat altijd zeer gaat doen als ik gespannen ben, maar ook mijn kaak gaat op slot zodra ik dingen niet uitspreek. Het is interessant om dit voor jezelf eens te bekijken. Zijn er bepaalde pijntjes die bij jou telkens weer opkomen als je gestresst bent of emoties onderdrukt?


Emotionele energie releasen

Gelukkig zijn er veel manieren waarop je vastgezette emotie kan releasen. Er zit wel een verschil tussen emotie die is opgeslagen in je 'gewone onbewustzijn' versus je 'diepe onbewustzijn'. Een aantal manieren zijn door energiewerk te gaan doen, je ademhaling in te zetten of je stem te gebruiken.


Lees in dit artikel meer over het verwerken van emotionele energie.


Je kunt emotionele energie releasen met energiewerk, ademhaling of stemgebruik.

Werken aan je emotionele bewustzijn

Ons lichaam zoekt instinctief naar balans en positiviteit. Zodra een emotie dus op komt, geeft het je de kans om de emotie te voelen en los te laten. Dit leer je herkennen door te werken aan je emotionele bewustzijn. Simpeler gezegd: door meer te gaan voelen.


Er zijn meerdere manieren waarop je jouw emotionele bewustzijn kunt vergroten. In dit artikel vertel ik je er meer over.


Het is dus heel belangrijk te beseffen dat emoties energie zijn. En energie moet altijd stromen, want anders gaat het vastzitten en kropt het zich op. Vroeg of laat komt het er dan toch uit - helaas is het dan vaak in de vorm van ziekte (zoals burn-out bijvoorbeeld).3 keer bekeken
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Facebook - Black Circle

© 2019 by Coco Chiara | Fotografie: Prisca Visser, Jordi Sloots, Nicki Bos