• Coco Chiara

Tips om rustig te blijven (tijdens het Coronavirus)

Het lijkt deze dagen nergens anders over te gaan dan het Coronavirus. Daarom heb ik bij deze tips om rustig te blijven juist dat deel tussen haakjes gezet. Deze tips zijn namelijk altijd handig, maar nu in het bijzonder. Wat kun je doen om niet gek te worden terwijl je thuis in lockdown zit?


Impact op je mentale gezondheid

Veel mensen jammeren dat de sportscholen dichtzijn, maar de mentale impact van het virus en de lockdown zijn misschien nog wel erger. Denk aan de eenzaamheid van het sociale isolement, de onmacht van oudere en kwetsbare mensen uit onze samenleving, de collectieve angst en paniek die heerst. Dat en meer kunnen depressieve of sombere gedachten en een negatieve energie in je oproepen. Wat kun je doen om dat te minderen? Ik geef je mijn tips.


1. Accepteer de situatie

We kunnen er niet omheen. Het is zoals het is, dit is de situatie waar we met zijn allen inzitten. Het enige dat we kunnen doen is deze accepteren, onze verantwoordelijkheid nemen en de maatregelen volgen en het uitzitten. Accepteer dat het zo is. Weerstand brengt alleen maar meer stress. In plaats daarvan, geef je over aan wat er op dit moment gebeurd en dat niemand weet hoe het de komende tijd gaat lopen. Dat is oké.


2. Geen social distancing

Wat?! Ja, ik vind deze term dus echt verkeerd gekozen. Physical distancing, graag! Maar social? Nee, alsjeblieft niet. Er zijn zo veel manieren om zonder fysiek contact tóch sociaal te blijven. Bel met elkaar, FaceTime, groepsbellen, whatsapp, online samen spelletjes spelen, samen virtueel een Netflix serie kijken en op Facebook kan je zelfs een videoparty houden en samen naar een video kijken. Dus: genoeg te doen samen!


3. Doe rustig aan

De hele situatie waar we nu inzitten is een boodschap van het Universum voor ons allemaal: we mogen rustiger aan doen. Tegenwoordig zijn we continu gehaast. We hebben het amper door, maar elk moment zijn we onbewust bezig met doorwerken, opschieten, sneller gaan, meer doen in minder tijd, enzovoort. Doe nu eens alles wat je doet een paar tellen langzamer. Nee, je hoeft het niet in slow motion te doen, maar rustig en beheerst. Vertraag met eten, de was opruimen, je klaar maken in de ochtend, koken..


4. Ga zorgvuldig om met wat je tot je neemt

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven, maar het heeft geen zin om jezelf continu te voeden met de laatste updates. Zie tip 1: Accepteer dat het zo is en dat we het moeten uitzitten. Probeer niet te veel mee te gaan in de collectieve angst en paniek, kijk niet continu naar het nieuws en praat ook over alle mooie dingen die er gebeuren.


5. Houd je ritme aan

Of je thuis werkt of niet: houd een ritme vast. Sta op een normaal tijdstip op, maak je 's ochtends gewoon klaar en trek kleren aan die je ook naar je werk zou dragen. Houd normale werktijden aan en neem regelmatig even pauze om te bewegen of wandelen en sociaal te zijn. Stop met werken als het vijf uur is, eet gewoon aan tafel en ga op tijd naar bed. Ritme is ook een signaal voor je lijf dat het veilig is, dat de situatie 'normaal' is. Abrupt stoppen met een ritme kan een extra stresssignaal zijn. Houd dus je ritme vast en bouw wat extra rust in (zie tip 3).


6. Keer naarbinnen

Binnenin je is er altijd kalmte en rust, want in een staat van Bewust Zijn zijn er geen problemen. Klinkt wat zweverig, maar dat is waar bewustwording om draait. In het moment zijn en heel dichtbij je eigen kern - waar alleen stilte is. In het Hier en Nu zijn er geen gedachten, want gedachten gaan altijd over peinzen over het verleden of stressen over de toekomst. Dit kun je bijvoorbeeld doen door: meditatie op te pakken, in stilte te wandelen of ademhalingsoefeningen te doen.


7. Blijf actief

De sportscholen zijn misschien dicht, maar dat betekent niet dat je niet actief kan zijn. We zien "gezond leven" vaak als de totaal andere kant van het spectrum (lees: met een zak chips op de bank versus zeven dagen per week in de sportschool). Ga lekker wandelen of fietsen, de bossen in of naar het strand. Ga skaten, steppen, doe buiten een work out, dans een keertje, doe yoga en stretch regelmatig je lijf om soepel te blijven. Ik doe dat zelf elke ochtend en avond - het is een aanrader. Neem bij al deze activiteiten uiteraard de adviezen van het RIVM in acht.


8. Pak je kans!

Het klinkt dubbel, maar in deze gespannen tijd mogen we júist leren ontspannen. Neem de tijd die je nu hebt om jezelf te (her)ontdekken, je intuïtie te leren kennen, je lijf de rust te geven waar het al maanden of zelfs jaren naar snakt. Neem stappen om met meer intentie te leven en doe kleine aanpassingen in je leefstijl. Leer iets nieuws, help een ander, zie kansen en mogelijkheden en ben creatief.


We hebben deze situatie samen (onbewust) gemanifesteerd en zullen het nu ook samen moeten uitzitten. Acceptatie en je verantwoordelijkheid nemen is daar de eerste stap in. Rustig blijven en vertragen de tweede. Samen komen we hier weer uit, daar kan je op vertrouwen. Focus ondertussen op alle mooie dingen die nu ineens ontstaan.


De wereld staat eigenlijk een soort van 'op pauze' en dat is uniek en heel gek. Het dwingt ons als mens bewust te zijn in het hier en nu. We zien ineens dat dat kan. Dat niets echt uitmaakt, behalve onze gezondheid en collectiviteit - het samen leven. Zie dat, ben dankbaar voor dat en luister naar de oproep van Moeder Natuur om dingen anders te gaan aanpakken. We got this.31 keer bekeken
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Facebook - Black Circle

© 2019 by Coco Chiara | Fotografie: Prisca Visser, Jordi Sloots, Nicki Bos