• Coco Chiara

Je persoonlijke waarden ontdekken

Toen ik net begon aan mijn persoonlijke ontwikkelingsreis was mijn allergrootste vraag: Wie ben ik nou eigenlijk? En wat wil ik? Om antwoord te krijgen heb ik flink wat dingen ondernomen. In dit artikel deel ik mijn meest waardevolle tips als je jouw persoonlijke waarden wilt ontdekken en zo jezelf beter wilt leren kennen.


Wat zijn persoonlijke waarden?

Jouw persoonlijke waarden zijn de dingen waar jij in gelooft en waar jij voor staat. Ze zijn een soort houvast waarop jij jouw gedrag en keuzes baseert. Iedereen heeft eigen waarden en vaak gaan we op zoek naar mensen, bedrijven en merken die matchen met onze eigen kernwaarden. Dan voelen we ons verbonden namelijk.


Leef je niet in lijn met je eigen waarden? Dan kan je op de lange termijn opgebrand raken. Burn-out noemen we dat. Ondanks dat je het niet direct merkt, doen we continu dingen die wrijven met waar we voor staan en gelukkig van worden. Uiteindelijk wordt de stress daardoor steeds groter en kan je daar fysiek en mentaal veel last van krijgen.


Oefeningen om je eigen waarden te ontdekken:


  1. Maak een lijst van allerlei karaktereigenschappen die je aanspreken (lijst van kernwaardes vind je hier en hier). Klaar? Breng de lijst naar 25. Dan naar 15. Naar 10 en prioriteer deze op belangrijkheid. Stel je bij elke waarde de vraag: Waarom. Waarom is dit zo belangrijk voor je?

  2. Verzamel 5 mensen die jou heel goed kennen en vraag aan hun vijf waarden die jouw omschrijven. Laat ze ook jou kwaliteiten en valkuilen opschrijven.

  3. Vul wat online testjes in. Die zijn er heel veel. Denk ook aan personality tests zoals deze, deze en deze. Hoe suf ze misschien lijken, je krijgt echt heel veel inzicht in jezelf.

  4. Toets je waarden. Als je een lijstje hebt van waarden die bij je passen, ga dan voor jezelf na wat voor belangrijke beslissingen je de afgelopen jaren hebt genomen en hoe deze wel of niet aansloten bij je waarden. Misschien merk je dat je ooit aan een opleiding begonnen bent die uiteindelijk knelde met één van je waarde en dat je daarom uiteindelijk gestopt bent.


Sommige waarden zijn universeel

Er zijn natuurlijk een aantal kernwaarden die bijna iedereen wel aanspreekt, zoals: respect, geluk, vriendelijkheid, plezier... De kunst van het ontdekken van je kernwaarden is vooral het focussen op de unieke combinatie van jouw persoonlijke waarden en de 'waarom' achter de keuzes. Dat, uiteindelijk met de energie die jij van nature uitstraalt als jij in je hoogste vibe bent en in combinatie met je talenten.. Is wat jouw authentiek maakt. Wat jou 'echt jezelf' maakt.


Laag voor laag pel je de maskers en maatschappelijke verwachtingen en regels weg en wat dan overblijft ben jij. 100% Jezelf, authentiek en echt. Vanuit daar kun je al jouw keuzes in alignment nemen. Je kunt alles toetsen aan die authentieke kern van jezelf. Hoe waardevol is dat?


Steeds dichterbij je kern

Als mensen zijn we continu in ontwikkeling. In het leven doorlopen we ieder ons eigen proces. We zijn continu aan verandering onderhevig, dus ook onze waarden kunnen veranderen. Het is dus altijd goed om te blijven toetsen of je waarden zoals jij denkt dat ze zijn nog juist zijn, of dat er ergens iets verandert, verdiept of aangescherpt is. Het kan en het is helemaal oké. Dat hoort bij persoonlijke groei! Je komt steeds dichterbij je kern.4 keer bekeken
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Facebook - Black Circle

© 2019 by Coco Chiara | Fotografie: Prisca Visser, Jordi Sloots, Nicki Bos