• Coco Chiara

Emotionele energie releasen: Mijn ervaringen

Het is mijn doel met deze blog om anderen zo veel mogelijk te inspireren en daarin vind ik het belangrijk om ook mijn eigen ervaringen met wat ik teach te vertellen. In dit artikel vertel ik open over mijn persoonlijke struggles met het releasen van emotionele energie.


Ik heb een aantal specifieke emoties en ervaringen gepakt waarvan ik denk dat ze bijdragen aan een ieder die op zoek is naar antwoorden of steun in het loslaten van of omgaan met de eigen emoties.


Agressieproblemen en woedeaanvallen

Toen ik jong was kampte ik met veel gedragsproblemen. Ik was hoogbegaafd en verveelde me snel in de klas, waardoor ik ging vervelen. Ik had een sterk rechtvaardigheidsgevoel en vond het heel vervelend wanneer volwassenen (lees: leraren) zichzelf boven mij zette, alleen vanwege het leeftijdsverschil.


Ik had veel last van woedeaanvallen wanneer ik mijn zin niet kreeg en kon erg heftig en agressief reageren. Hiervoor heb ik in groep vijf een cursus gevolgd bij het Eindhoven's Psychologisch Instituut. Hier leerde ik mijn woede en dominantie onder controle te houden. Hier werd me verteld hoe ik het kon onderdrukken en wegstoppen, maar helaas niet hoe ik het dan wél kon uiten. Resultaat: Heel veel opgekropte emotie die op een oudere leeftijd alsnog verwerkt moest worden.


NLP: Neurolinguistisch Programmeren

Op mijn 23e startte ik met een opleiding tot NLP Practitioner. Tijdens deze opleiding leerde ik na jaren weer dat het oké is om emoties te hebben en deze ook te laten zien. De emoties die ik in mijn jeugd en adolescentie heb weggestopt, kon ik eindelijk gaan verwerken. Heftig jaar wel, maar de NLP opleiding heeft me hier de juiste tools en handvaten voor gegeven. En een hele prettige omgeving waarin ik me veilig voelde mijn emoties te uiten.


Dit jaar kreeg ik ook een relatie waarin ik leerde te communiceren. In deze relatie werd ik gepusht om te praten over de energie die overduidelijk in de lucht hing. Hoe hard ik het ook wilde ontkennen, zij pushte mij telkens weer om het uit te spreken. Daar ben ik ongelooflijk dankbaar voor, want door deze (positieve, lieve) duwtjes leerde ik no matter what altijd over mijn gevoel te praten en voor mijn behoefte uit te komen.


Communiceren is écht key in het omgaan met je emoties. Ik zie nu pas in hoe belangrijk het is en wat voor verschil het maakt wanneer je stopt met aannames maken, emoties wegstoppen en open praat over wat er speelt.


EFT

Tijdens één van de coachingstrajecten die ik gevolgd heb kwam ik in aanraking met EFT (Emotional Freedom Technique). Door een aantal drukpunten in het gezicht, op de hand en op de nek en ribben aan te blijven tikken maak je energie los. Het is bijzonder hoe dit werkt wanneer je merkt dat je veel emotie vasthoudt, maar moeite hebt dit te uiten. EFT helpt bij het losmaken en zorgt er (bij mij) meestal voor dat ik moet huilen. Heel bevrijdend, zoals de naam ook al aangeeft.


Sporten

Hoe je energie het beste en prettigst uit dat is per persoon anders, geloof ik. Sporten is voor mij één van de manieren waarop ik emoties kan verwerken. Ik vind het heerlijk om te gaan hardlopen, ver te gaan fietsen of een goede krachttraining te doen wanneer ik hoog in mijn emotie zit.


Voordeel... Ik liep mijn langste afstanden, mijn snelste 5K en 10K en tilde mijn PR op de deadlift (100kg) en squat (80kg) op de momenten dat ik sportte om emoties te verwerken. It's all about energy!


Seks

Ja ook hier ga ik gewoon lekker open over zijn, want klaarkomen is één van de beste (en leukste!) manieren om energie te releasen. I mean, tijdens seks bouw je energie op tot een hoogtepunt en in dat hoogtepunt vindt totale ontlading plaats. No shame in crying after sex, at all. Het is heel bevrijdend en het feit dat je het samen doet maakt het nog intiemer en krachtiger, vanwege de kwetsbaarheid.


Massage

Dit jaar (2020) besloot ik om éindelijk een afspraak te maken met de masseuse. Iets wat al heel lang op mijn 'dat wil ik echt gaan doen'-lijstje, maar was er nooit van gekomen. Na deze massage had ik niet alleen een hele beurse rug, maar ook was ik de week erna heel erg emotioneel. Het kwartje viel pas later dat dit met elkaar te maken had. De masseuse had het wel aangeven, maar ik had er niet bij stilgestaan dat het echt zo heftig kon zijn.


Bij het masseren maakt de masseur/masseuse de spanningspunten in je lichaam los. Deze punten is waar jij emotionele energie opslaat. Het is belangrijk om na een massage voldoende rust te nemen en veel water te drinken, omdat je lichaam veel afvalstoffen en 'overtollige energie' gaat releasen. Het werkt echt fantastisch!


Dit is een greep uit mijn persoonlijke ervaringen. Uiteraard kan ik hier nog veel meer voorbeelden van noemen, maar dit zijn voor mij de meest recente, belangrijke en waardevolle momenten geweest waarin ik (meer) leerde over het belang en het loslaten van emoties en het releasen van overtollige energie die ik in mijn lichaam had opgeslagen.


  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Facebook - Black Circle

© 2019 by Coco Chiara | Fotografie: Prisca Visser, Jordi Sloots, Nicki Bos