• Coco Chiara

Je emotionele bewustzijn vergroten

In een vorige artikel heb ik uitgelegd wat emotionele energie is en waarom het belangrijk is dat we emoties ruimte geven en bewust voelen. Ik eindig het artikel met de tip om te werken aan je emotionele bewustzijn. In dit artikel leg ik uit hoe je dat kunt doen.


Wat is je emotionele bewustzijn?

Wanneer een emotie in ons opkomt (oftewel: energie in ons opbouwt) dan is er een piek of hoogtepunt waarop ons lichaam aangeeft de emotie te willen loslaten. Dat kan je voelen doordat je bijvoorbeeld moet huilen, of heel hard wilt schelden en schreeuwen. De manier van uiteten is verschillend per emotie en per persoon.


Het vergroten van je emotionele bewustzijn helpt je niet alleen herkennen wanneer een emotie in je opwelt, maar ook de pieken te voorspellen. Zo kun je bewust observeren wat her in je lichaam gebeurd en op een verantwoorde manier je emotionele energie uiten. Zo voorkom je dat je emoties opkropt in je lichaam in de vorm van spanning, stress, of op lange termijn ziekte.


Het vergroten van je emotionele bewustzijn helpt je emoties herkennen en de pieken te voorspellen.

Vijf tips om je emotionele bewustzijn te vergroten


1. Stop met jezelf bezighouden

We leven in een maatschappij waarin we continu bezig zijn. Continu zijn we druk aan het werk, druk aan het sporten, aan het vertellen, taken aan het afvinken, op aan het ruimen, werk aan het verzetten... Het is belangrijk om ook rustmomenten te nemen.


Even niets te doen. Stil te staan bij wie je bent en waar je staat in jouw proces. Te reflecteren op je eigen leven en mentale toestand. Hoe veel stress ervaar je? Welke emotionele energie voel jij in je lichaam? Zit er misschien al ergens energie vast die er nog uit moet?


We leven in een maatschappij waarin we continu bezig zijn. Het is belangrijk om rustmomenten te nemen.

2. Vertraag

Een stapje verder dan af en toe een rustmoment pakken is alles wat je doet rustiger aan doen. In plaats van draaien op het hoogste toerental, doe alles eens 3 tellen langzamer. Dit is lastig en eng, omdat het voor veel mensen aanvoelt alsof je alles in slow motion gaat doen. Maar, de maatschappij is door de jaren heen versnelt.


Wist je dat de makkelijkste manier om meer tijd te creëren is om alles wat je doet langzamer te doen? Als je sneller werkt, manifesteer je dat de tijd ook sneller gaat. Heeft alles met tijdsbeleving te maken (lees er hier meer over).


3. Oefen met observeren

Oké, top. Je doet dingen langzamer en neemt ook af en toe wat rust momenten. Gebruik die pauzes om je observatievermogen te vergroten.

  • Doe een body-scan meditatie (klik) waarbij je jouw lichaam afgaat op zoek naar spanningspunten.

  • Leer jezelf assertiever communiceren. In plaats van direct te reageren op wat de ander zegt, luister voor je een mening of tegenantwoord bedenkt.

  • Werk aan je ademhaling. Voor je iets zegt, voor je iets besluit, voor je iets doet. Altijd eerst even vijf keer diep in- en uitademen. Doet wonderen. Geeft je ruimte en pauze om emoties te voelen en observeren.

  • Ga op een bankje zitten en observeer eens wat mensen. Wat valt je op? In hun lichaamstaal? Gezichtsuitdrukking? Energie?

  • Identificeer je triggers. Zijn er situaties waarin je snel boos wordt? Of snel moet huilen? Je schaamt misschien? Ga eens na of hier patronen in te ontdekken zijn.


4. Leer jezelf goed kennen

Werken aan je persoonlijke ontwikkeling betekent ook dat je werkt aan je bewustzijn: zo wel fysiek als emotioneel. Het is goed om oefeningen te doen waarbij je jouw kernwaarden en persoonlijke drijfveren leert kennen. Zo weet je ook welke zaken je persoonlijk raken, dichtbij je komen, gevoelig liggen. Dat zijn de punten waarop je wellicht meer emotionele energie creëert. Dit verschilt per persoon.


Werken aan je persoonlijke ontwikkeling betekent ook werken aan je fysieke en emotionele bewustzijn.

5. Stop met oordelen

Oordelen is echt killing voor emotionele energie. Ben je er bewust van dat de maatschappij waarin we leven en zijn opgegroeid ons geleerd heeft om emoties 'goed' of 'slecht' te labelen. Alle emoties zijn neutraal. Natuurlijk, de manier waarop jij ermee omgaat kan gevolgen hebben en het is uiteindelijk jouw verantwoordelijkheid om emoties verantwoord te uiten en los te laten.


Dit betekent niet dat de emotie zelf goed of slecht is. Boos zijn is net zo prima als heel hard lachen, en schaamte is niet zo welkom als een flinke jankpartij. In plaats van je emoties een label te geven als je ze voelt opkomen: ga uit je hoofd en in je lijf. Creëer ruimte om ze te voelen in plaats van dat je erover na gaat denken.


Geef emoties de ruimte

Emoties gaan pas 'in de weg zitten' als je ze niet de ruimte geeft om er te zijn. Wanneer je ze niet accepteert, ontstaat er weerstand en wordt de emotie heftiger en meer aanwezig. Jouw lichaam is continu op zoek naar balans en welzijn, dus zoekt het een manier om emoties te uiten. Het makkelijkste is als je die energie gelijk de ruimte geeft.


Dit is heel handig om nu mee te starten, maar het kan zo zijn dat er al een hoop emotie in jouw lichaam opgeslagen zit. Dit kan in je 'gewone' of in je 'diepe' onbewuste zijn. Het verschil tussen deze twee lees je hier, en hoe je energie het beste los kunt laten vertel ik je in dit artikel.


  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Facebook - Black Circle

© 2019 by Coco Chiara | Fotografie: Prisca Visser, Jordi Sloots, Nicki Bos