• Coco Chiara

Gewone versus Diepe Onbewustzijn

Start je net met werken aan je bewustzijn? Dan is het goed om de verschillende levels te kennen. Wanneer we praten over onbewustzijn, zijn daar twee niveaus in te onderscheiden: het gewone en het diepe onbewustzijn. In dit artikel leg ik je het verschil uit en waar we welke emotionele energie opslaan.


Wat is onbewustzijn?

Je weet vast wel dat wanneer we slapen we ook onbewust zijn. In je slaap gaan we continu van de ene slaapfase naar de andere: van je lichte slaap, tot je diepe slaap en je REM-slaap of droomslaap. Wanneer we wakker zijn gebeurd dit ook. De meeste mensen switchen dan continu van het gewone onbewuste naar het diepe onbewuste.


Onbewustzijn betekent dat je geïdentificeerd bent met je gedachtes. Het is (helaas) de normale staat van zijn voor veel mensen. Het meeste wat je op een dag doet doe je op de automatische piloot, gedreven door je hoofd in plaats van je gevoel. Je bent niet bewust van het moment en niet bewust in het moment. Daarentegen ben je vooral bezig met wat gebeurd is (verleden) en wat er nog gaat of kan gebeuren (toekomst).


Het 'normale onbewuste'

Onbewust zijn is niet per se een staat van pijn of niet happy zijn, maar meer een staat waarin continu op de achtergrond een vorm van ongemak en ontevredenheid aanwezig is. Vaak hebben we dat niet eens in de gaten, omdat we het zo gewend zijn. Het is 'normaal', net zoals je niet bewust bent van het meeste achtergrondgeluid. Totdat de koelkast ineens stopt met zoemen - dan ben je opeens super bewust dat het er was.


Veel mensen gebruiken afleiding zoals alcohol, eten, werk, seks, televisie, social media of bijvoorbeeld shoppen om dit 'ongemak' te verhelpen. Dat helpt vaak ook even, totdat de instant rush, het tijdelijke goede gevoel, weer over gaat. Dan gaan we weer naar het volgende youtube-filmpje, een dagje shoppen of pakken we weer een zak chips. Het is allemaal maar tijdelijke relief van de unease die we onbewust voelen.


Het 'diepe onbewuste'

Dit is een meer acute en duidelijkere staat van pijn, depressie, angst of 'lijden'. Dit ervaren we wanneer dingen 'fout gaan', onze Ego zich bedreigd voelt, we een 'probleem' ervaren of een uitdaging voor ons neus krijgen. Zoals een conflict in onze relatie of het verlies van een naaste.


Het brengt veel negatieve energie naar de oppervlakte die er normaal gesproken al zit, maar de diepte in is gedrukt. Zo komen emoties als woede, angst agressie, depressie, verdriet naar boven. Deze worden door de situatie enkel getriggerd. We kunnen daardoor heel heftig reageren.


Emotionele energie en trauma

Zoals ik uitleg in dit artikel kan je emotionele energie opslaan in je lijf. Dat is niet de bedoeling. Je wilt emotionele energie juist zo snel mogelijk loslaten, en de energie laten stromen. Opkroppen betekent dat je het als spanning in je lijf vastzet. Dan kost het meer moeite om het later nog los te laten.


Heb je jarenlang bepaalde emotionele energie opgeslagen in je lijf, dan kan je dat emotioneel 'trauma' noemen. Het woord 'trauma' komt van het Griekse woord voor 'wond' en kan heel ernstig zijn (als in een traumastoornis) of wat milder (als in: opgeslagen emotie). Wat de gradatie ook is, trauma kan getriggerd worden in bepaalde situaties. Oude emoties komen dan weer boven. De energie die je hebt vastgezet wil er alsnog uit. Which is a good thing, want zo verwerk je deze energie en emoties alsnog.


Als er heel veel emotionele energie zit opgeslagen, kan het gevaarlijk zijn (of gewoon te heftig) om dit in één keer te releasen en moet dit in kleine doses gebeuren. Een professional kan hierbij begeleiden om ervoor te zorgen dat dit correct gebeurd.


Hoe bewust leef jij?

De beste manier om te weten op welk level van Bewust Zijn jij ongeveer bent is te kijken hoe je reageert op onverwachte situaties in je leven. Mensen die onbewust zijn zijn geneigd om in deze momenten verder in het onbewuste te zakken (van 'normaal' naar 'diep'), terwijl bewuste mensen juist nóg bewuster worden en scherper zien.


Als je niet bewust kunt zijn in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld wanneer je gewoon aan het ontbijten bent, door het bos wandelt of naar je partner aan het luisteren bent, dan ga je zeker niet bewust kunnen blijven wanneer er een onverwachte situatie voordoet. Dan word je waarschijnlijk overgenomen door emotie en schiet je in je diepe onbewustzijn. Niets mis mee, we zijn allemaal mens, maar als je wilt werken aan je bewustzijn... Dit is je ware meetlat - niet hoe lang je kunt mediteren.


Het is belangrijk om meer bewustzijn in je dagelijkse leven te brengen, zodat je in onverwachte situaties óók bewust kunt blijven. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je ademhaling in te zetten, mindset-oefeningen te doen of met volle aandacht je dagelijkse activiteiten uit te voeren.


1 keer bekeken
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Facebook - Black Circle

© 2019 by Coco Chiara | Fotografie: Prisca Visser, Jordi Sloots, Nicki Bos