• Coco Chiara

Boekentips: 10 Boeken over gezond en bewust leven

Eens in de zo veel tijd vind ik het leuk om mijn favorieten boeken met jullie te delen! In deze post deel ik 10 van mijn favoriete - meer wetenschappelijke - boeken over gezond en bewust leven. Vind je de wetenschap achter je eigen lijf interessant? Wil je jezelf beter leren kennen en weten hoe je jouw energielevel en gezondheid kunt verbeteren? Dan moet je deze boeken lezen!


De eerste stap naar verandering is bewustzijn!

Wist je dat wij eigenlijk bar weinig weten over ons eigen lijf en de werking ervan? We laten ons gauw een hele hoop dingen aanpraten door de media, maar die wordt sterk beïnvloedt door onder andere de dieet-, vlees- en farmaceutische industrie. Kunnen we daar dan wel vanuit gaan? Wat is waarheid? Als je het mij vraagt is er maar één manier om echt dichterbij de waarheid te komen en dat is door je te verdiepen in de wetenschap achter deze dingen. Ik vind het wel zo prettig als een boek niet te wetenschappelijk aandoet en lekker wegleest. Veel 'alledaagse' metaforen die de technische/theoretische kant gemakkelijk en behapbaar maken. Dit is mijn top 10.


1. How Not to Die

Dit is één van de eerste boeken die ik ooit gelezen heb over voeding. Ik had hiervoor overigens al wel veel research gedaan op het internet over plantaardige, onbewerkte voeding. Aangezien ik zelf had van maag- en darmklachten wilde ik bewust iets veranderen aan mijn eetpatroon om dit te verhelpen. Ik besloot plantaardig te gaan eten en dat hielp enorm. Dit boek gaf mij al het wetenschappelijke inzicht over hoe de meeste Westerse ziektes in verband worden gebracht met ons Westerse eetpatroon (lees: het eten van dierlijke producten). Super interessant, vrij dik en af en toe wat taai. Maar als je het echt wilt weten, is (zeker het tweede deel van dit boek) super praktisch!


2. The China Study

Eigenlijk was dit het eerste boek dat ik las, maar ik vond het minder nuttige dan How Not to Die. In The China Study wordt de grootste voedingsstudie ever (gedaan in, je raad het al, China) besproken. Dit boek focust zich voornamelijk op plantaardig eten en niet zo zeer op onbewerkt/natuurlijk eten. In mijn ogen is dat laatste misschien nog wel belangrijker dan het eerste en daarom staat How Not to Die op nummer één in deze lijst. Deze gaat daar namelijk wél sterk op in.


3. Leaders Eat Last (Simon Sinek)

Dit boek heeft niets met eten te maken, maar met hormonen. Het interessante van dit boek vond ik dat het voornamelijk ingaat op de vier gelukshormonen: Dopamine, Adrenaline, Serotonine en Oxytocine. Het legt súper helder uit waarom wij mensen leiders en volgers hebben, hoe wij op de lange termijn geluk kunnen ervaren en waarom 'instant gratification' NIET beter is dan longterm-happiness, ook al voelt het soms wel zo. Heel boeiend.


Onze vier gelukshormonen bepalen of we op de korte of lange termijn geluk ervaren. Dat legt Sinek uit in zijn boek.

4. Vet Belangrijk

In dit boek wordt op een hele prettig-leesbare en heldere manier ALLES uitgelegd over het menselijk orgaan 'vet'. Nee, niet over de voedingsstof 'vet', maar over het lichamelijk vet. Weet je wel, die rolletjes die aan je buik en billen hangen. Het is een verademing om dit boek te lezen, omdat het de cruciale rol van lichaamsvet in begrijpbare termen uitlegt. Voor degenen die dat willen geeft het ook praktische tips over het versnellen van je stofwisseling, wat nuttig is als je jouw vetpercentage wil of moet verlagen. Wat ik vooral prettig vond aan dit boek is dat het de wetenschap achter vet uitlegt en daarmee erg inspirerend is om jezelf en al je vetrolletjes te gaan omarmen.


5. De Mooie Voedselmachine

Ah, een boek over eten en poepen. Wat wil je nog meer? Even zonder grappen, dit boek is één van de meest interessante en nuttige boeken die ik gelezen heb. De wetenschap van ons maag-darmstelsel wordt hierin uitgelegd en je wordt geïntroduceerd tot het mind-blowing wetenschappelijke inzicht dat er een heel 'third brain' in je darm-area bevindt. We hebben niet alleen een hoofd en een hart, maar ook een buikgevoel en dat is niet voor niets. Heel erg interessant én met praktische tips en info om je maag/darmgezondheid te verbeteren.


Een boek over eten en poepen, wat wil je nog meer?

6. Fuck It Diet

Dit boek vond ik heel interessant en dat met name de wetenschap die erin wordt uitgelegd. Het focust zich meer op het menselijke oerinstinct en hoe het lichaam reageert wanneer je langere tijd minder of onregelmatig eet (lees: diëten, vasten of jezelf uithongeren omdat je eetgestoorde gedrag vertoond). Wat ik minder vind aan dit boek is dat het minder focust op WAT je eet. Wil je het volledige plaatje hebben, dan is het in mijn ogen (en die van de wetenschap zoals in boeken 1 en 2 beschreven) belangrijk dat je zo min mogelijk dierlijke en bewerkte producten eet. Ik realiseer me na dit specifieke boek wel dat hoe veel en wanneer je eet belangrijker is dan wat je eet. Eten zou normaal, makkelijk en natuurlijk moeten zijn. Is het dat niet voor je? Ben je heel erg gefocust op eten en alles eromheen? Dan is dit een goed boek om eens te lezen. Het hielp mij over mijn eetgestoorde gedrag te komen.


7. Lezen, Weten en Niet Vergeten

Een boek om alle bovenstaande boeken en de waardevolle informatie daarin goed in je op te kunnen nemen. Dit boek focust zich geheel op de wetenschap van hoe onze hersenen leren en onthouden. Super interessant en heel praktisch geschreven, zodat je ook meteen weet welke dingen je per direct kunt gaan inzetten om makkelijker dingen te gaan onthouden en sneller te lezen en leren.


8. Ontdek de Kracht van Ademen

Dit boek heb ik gelezen voordat ik mijn certificering haalde in Breathwork. Ik ontdekte namelijk hoe belangrijk onze ademhaling is en wat voor verschil het kan maken wanneer je op de juiste manier gebruik maakt van ademhaling en op de juiste manier leert ademen. Wist je dat de meeste energie binnenkomt via onze adem en de meest afvalstoffen ons lichaam verlaten via de adem? En dat maar 1/3 van de mensen goed ademhalen? Dit boek is niet alleen heel informatief, maar geeft ook praktische oefeningen en inzichten die je direct kunt gaan inzetten om gezonder en bewuster te gaan leven.


Wist je dat maar eenderde van de mensen goed ademhalen?

9. Slaap

In dit boek leer je alles over Slaap. Iets wat we allemaal doen, maar waarvan we nog steeds niet helemaal weten wat het nou precies voor functie heeft. Surprise: Het heeft heel veel functies, en in dit boek wordt het je allemaal haarfijn uitgelegd. Heel interessant, zeker als je net zoals ik een giga-ochtendmens bent en graag vroeg opstaat. Ik weet ook dat het lichaam adaptief is (het past zich aan en is continu aan verandering onderheving) en dat je dus van avondmens ook in een ochtendmens kunt veranderen. Dat heb ik in dit boek nog niet helemaal terug kunnen lezen, maar desalniettemin is dit boek mega interessant om te lezen. Zeker als je meer energie wilt ervaren in je dagelijkse leven.


10. En meer...

Ik ga niet gauw stoppen met het lezen van wetenschappelijke boeken, omdat ik het gewoon super interessant vind om alles te ontdekken en te leren over het menselijke lichaam. Niet alleen op een psychologisch niveau, maar zeker ook op een fysiologisch niveau. Er staan op dit moment nog een aantal boeken op mijn lijstje die dieper in gaan op het menselijk lichaam en dat in combinatie met beweging en sport. Ik heb hier voor mijn Calisthenics opleiding al wat boeken over gelezen, maar die zijn niet praktisch genoeg (meer schoolboeken-stijl) om hier te delen. Zodra ik boeken heb gevonden die dat wel zijn, dan ga ik deze lijst daarmee uitbreiden!


Leestips

Ik raad het altijd aan om zo veel mogelijk digitaal te lezen i.v.m. de duurzaamheid. Daarnaast raad ik het aan om tijdens het lezen dingen te markeren, onderstrepen en notities te maken. Lees ook altijd je boeken meer dan één keer, met tussenperiodes. Je zult zien dat je er iedere keer weer wat anders uit haalt!


Voor nu is dit een mooie lijst van boeken om te delen. Ik lees bijna dagelijks en dus zullen er nog meer van dit soort lijsten op de blog komen in de toekomst. Heb je een specifieke lijst met boekentips die je wel zou willen weten van me? Let me know!


3 keer bekeken
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Facebook - Black Circle

© 2019 by Coco Chiara | Fotografie: Prisca Visser, Jordi Sloots, Nicki Bos