• Coco Chiara

8 Dingen om te doen in je ochtendroutine

Ik ben 100% fan van het hebben van een ochtendroutine. Ik houd van structuur en ritmisch leven en geloof er ook in dat het hebben van een routine vooral veel voordelen brengt (lees ook deze blog). Voor iedereen die geïnspireerd is ook met een routine te starten.. hier 8 dingen om te doen!


 1. Affirmaties: Waar jij nu staat als persoon is het logische gevolg van de dingen die jij de afgelopen tijd hebt gedacht. Over jezelf, over het leven. Volgens de Law of Attraction (lees hier wat dat is) bepalen jouw gedachten wat jij terug gaat zien in jouw realiteit. Door hier bewust mee om te gaan, kan je een andere realiteit voor jezelf creëren. Een leukere! Helaas hebben we veel overtuigingen die diep in onze mindset geprogrammeerd zitten. Affirmaties helpen om deze overtuigingen te vervangen met nieuwe. Die wél bijdragen aan een positieve werkelijkheid! Lees hier meer over affirmaties.

 2. Self-care: We beseffen niet hoe veel effect zelfzorg kan hebben op onze mentale én fysieke gesteldheid. We zien 'slaap' vaak als onze enige energiebron, maar dat is niet zo (lees op mijn Instagram meer over dit onderwerp). Gebruik je tijd in je ochtend om rustig op te starten, voor je de drukte van de dag in gaat. Drink een kop thee op je balkon, lees een boek, ontbijt uitgebreid in bed. Het mag! Ook op doordeweekse- en werkdagen.

 3. Visualisatie: Dit is een tool die je in kunt zetten om vaardigheden te oefenen. Onze hersenen kennen amper het verschil tussen het daadwerkelijk uitvoeren van een activiteit en het alleen visualiseren (inbeelden) ervan. Veel atleten gebruiken visualisatie om hun performance te verbeteren. Heb je een examen? Beeld je in dat je er met gemak doorheen loopt. Heb je een presentatie? Fantaseer met hoe veel zelfvertrouwen en souplesse je hem geeft. It really works! Lees hier meer over visualisatie als LOA-tool.

 4. Werk: Je focust en aandachtsspanne is aan het begin van de dag het grootst. Dat komt omdat je nog vol energie zit en nog niet in de 'waan van de dag' zit. Werk in de ochtend aan projecten die veel aandacht vragen, of aan projecten die je al langere tijd uitstelt en gewoon gedaan wil hebben. Je bent super productief in de vroege ochtend!

 5. Studeren: Dit bovenstaand geldt natuurlijk ook voor studeren! Meer focus én het is veel beter voor je dan tot heel laat opblijven en studeren, is wetenschappelijk bewezen. Slaap heb je nodig om dingen beter te onthouden en nieuwe informatie te verwerken. Het is dus veel beter om overdag te studeren, dan te slapen en de volgende dag de toets te maken.

 6. Creatief zijn: Ik ben schrijver en merk dat mijn creatieve flow vaak in de vroege ochtend op komt draven. Ik hoor dit ook van vrienden en collega's in het creatieve beroep, zoals fotografen en illustrators. De ochtend is rustig, er is weinig ruis en je voelt je fris en relaxed (over het algemeen).

 7. Sporten: Zoals gezegd is je focus 's ochtends het sterkt, maar ook je wilskracht is in de ochtend het grootst. Je wilskracht is net een spier die gedurende de dag afzwakt in kracht (ook dit is wetenschappelijk onderbouwt). Wil je er een gewoonte van maken om regelmatig te sporten? Start dan met sporten in de ochtend. Iedereen weet dat het stiekem best makkelijk is om aan het eind van de dag te zeggen 'Nah, heb toch niet zo'n zin, ik ga morgen wel weer'. Door snel na het opstaan lekker te gaan sporten (hardlopen, dansen, fitness, wat je ook doet) heb je het 'al gedaan' en kan je de rest van de dag aan andere dingen denken! En je goed voelen, 'cause you already worked it ;-)

 8. Huishouden: *En andere klusjes die vaak blijven liggen. De ochtend is hier ideaal voor. Zoals met alle taken die je snel uitstelt of blijven liggen... Doe ze in de ochtend en 'je hebt ze gehad'. Ideaal! Dan kan je de rest van de dag lekker genieten.
 • Instagram - Black Circle
 • LinkedIn - Black Circle
 • Facebook - Black Circle

© 2019 by Coco Chiara | Fotografie: Prisca Visser, Jordi Sloots, Nicki Bos