• Coco Chiara

7 Voordelen van Routines

Ik heb mezelf altijd al beschouwd als een georganiseerd en gestructureerd persoon. Iemand die houd van vooraf goed plannen en de voorkeur geeft aan routines over spontaniteit. Net zoals alles in het leven heeft het mij tijd en moeite gekost om dit te balanceren. Om verandering te accepteren en omarmen, maar ook in te zien dat structureren en overzicht creëren talenten van mij zijn.


Mijn persoonlijke ervaring

Alle kanten heb ik gehad. Van de relaxte 'ik doe wat ik wil, wanneer ik wil' mindset en het uitstelgedrag dat daarbij kwam kijken, tot de 'ik plan en organiseer alles wat los en vast staat'-mindset waardoor ik de lat ontzettend hoog legde voor mezelf. Ik was meer tijd kwijt met plannen en mezelf schuldig voelen omdat het uitvoeren niet perfect ging dan dat ik er baat bij had.


Ik ben me ervan bewust dat het woord 'routine' vaak de gedachte oproept van iemand die alles plant en nooit spontaan is. Zoals je in de introductie kan lezen is dat dus maar één kant van de schaal. Key is altijd om balans te vinden.


Alles plannen en niet spontaan zijn is maar één kant van de schaal. De key is altijd om balans te vinden.

Dus: Waarom zijn routines fijn?

In dit artikel wil ik benadrukken wat de positieve kanten van het hebben van routines zijn. Of je het gewoontes noemt, rituelen, of gewoon routines maakt niet uit. Het komt neer op hetzelfde: geautomatiseerde gedragspatronen. Klinkt lekker moeilijk en streng, maar het maakt je leven juist makkelijker en vrijer! Zie hier hoe:


7 Voordelen van routines


1. Je wordt een stuk productiever.

Omdat je met een soort schema werkt blok je vanzelf gedeeltes van je tijd om aan bepaalde taken te werken. Zoals je werk, de boodschappen, klusjes die maar blijven liggen of naar de sportschol gaan. Als je hier specifieke tijden voor blokt ben je more likely om de taken ook echt te doen. Zeker als ze een gewoonte worden.


2. Het is goed voor je mentale gezondheid

In tijden van chaos ervaren we als mensen veel stress. Onze hersenen moeten dan namelijk veel meer prikkels en informatie verwerken dan wanneer je een routine hebt. Minder keuzes, minder stress! Het is wetenschappelijk ook aangetoond dat het bij veel stoornissen of geestelijke gezondheidsproblemen veel positieve effecten kan hebben voor het verminderen van symptomen.


3. Meer tijd om te ontspannen!

Je krijgt niet alleen meer gedaan, maar hebt vervolgens ook de vrijheid om volledig te ontspannen wanneer je die taken gedaan hebt. Vrije tijd kun je ook inplannen, dan kan je relaxen zonder je schuldig te voelen. Dit zouden meer mensen moeten doen.


4. Helpt bij slechte gewoontes afleren

Wanneer je allerlei nieuwe, goede gewoontes en routines aanleert is het veel makkelijker om afscheid te nemen van je oude gewoontes. Een schema hebben dat draait om die goede gewoontes zorgt dat je je focust van de oude afneemt en legt op het compleet tegenovergestelde. Die verdwijnen dan vanzelf uit je dagelijkse leefstijl.


Jij bepaalt op ieder moment wat je wilt doen.

5. Jij kiest zelf hoe je dag loopt

Als je geen routine hebt, 'overkomt' het leven je eigenlijk gewoon. De dag is of verspild doordat je aan het bedenken bent wat je allemaal nog wilt of moet doen, of je valt in de valkuil om van alles te doen wat anderen van je vragen. Een schema hebben betekent controle hebben. Jij bepaalt op ieder moment wat je wilt doen. Focus ligt op jou.


6. Geen uitstelgedrag meer

Als je geen zicht hebt op wat er allemaal gebeurd in je leven, dan is uitstelgedrag een logisch gevolg. Herken je dat misschien van een project wat je ooit gedaan hebt, waar je weinig richting had? Je bent uren bezig met het project, maar je schiet eigenlijk weinig op. Vervolgens raak je gefrustreerd. Een dag zonder planning loopt ongeveer hetzelfde. Een routine helpt als een soort houvast: je weet wat je aan het doen bent en waarom je dat doet. Je hoeft de richtlijnen alleen nog maar te volgen.


7. Je gaat veel beter slapen

We zijn van nature allemaal gewoontedieren en alles in het leven heeft een ritme. Onze slaap-waak cyclus is één van die ritmes. Op dezelfde tijden gedurende de 24 uur in een dag heb je twee pieken in je wakkerheid en twee pieken in je slaapgevoel. Heb je een routine? Dan ga je elke dag rond dezelfde tijd naar bed en rond dezelfde tijd er weer uit. Daardoor zorg je dat je lichaam de slaap-waakcyclus ook steady kan zetten. Dat betekent dat je moe bent op het moment dat je gaat slapen en energiek zodra je wakker wordt! Nooit meer moe wakker worden? Yes please!


Zelf heb ik al een aantal jaar een routine. Deze routine verandert geleidelijk mee met het ritme van mijn leven, dat geldt voor iedereen die een routine heeft. Eigenlijk zijn ze heel flexibel, want jij bepaalt hoe je routine eruit ziet op elk moment. Maar het hebben van wat vastigheid brengt dus heel veel voordelen met zich mee! Ben jij al overtuigd?

  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Facebook - Black Circle

© 2019 by Coco Chiara | Fotografie: Prisca Visser, Jordi Sloots, Nicki Bos