• Coco Chiara

5 Voordelen van lezen: Waarom je elke dag zou moeten lezen

Wat is het laatste dat jij hebt gelezen? Was het een Instagram post? Een Facebook update? Of de achterkant van de verpakking van wat je gegeten hebt? Misschien ben je zo iemand die helemaal niet van boeken houdt (dat kan), maar er is wel een reden dat je deze blog leest.. In dit artikel leg ik je uit waarom je van lezen een dagelijkse gewoonte zou moeten maken.


1. Het is goed voor je hersenen

Veel lezen is ontzettend goed voor je hersenen. Het geeft je namelijk een mentale stimulans, waardoor je niet alleen je analytisch vermogen versterkt, maar ook je geheugen verbetert. Daarnaast breid je jouw vocabulaire uit, doordat je onbewust meer woorden leert. Leuk als je een keer galgje speelt of een belangrijk gesprek hebt waarin je indruk wilt maken ;-)


2. Het is goed tegen stress

Een boek openslaan (of een ereader aanzetten) vergt focus. Wil je opslaan wat je aan het lezen bent, dan moet je met je gedachten bij het boek zijn. Een goed boek trekt natuurlijk al je aandacht, en dat betekent dat je ook heel even rust krijgt van alle andere gedachten die je gedurende de dag stress opleveren.


Oh, en als denken aan het lezen van boeken je stress oplevert.. Bedenk dan: Als je 10 pagina's per dag leest (dat is echt niks hè), dan kan je in een jaar tijd makkelijk 15 boeken lezen en dat is best veel. (Veel persoonlijke ontwikkelingsboeken zijn maar tussen de 200-300 pagina's).


3. Het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling

Zelf ben ik enorm fan van het lezen van zelfhulp- en informatieve boeken. Ik vind het namelijk super als ik iets leer van een boek. Ik raad het ook altijd aan om dit soort boeken te gaan lezen. Je leert niet alleen jezelf veel beter kennen, maar kunt ook nieuwe vaardigheden leren, je kennis over je vakgebied of een nieuw onderwerp opfrissen of juist uitbreiden.


Ben je net begonnen aan of al even bezig met je persoonlijke ontwikkeling? Dan is één van de musts om veel boeken te lezen die je op weg helpen! Hier vind je een lijst van mijn favoriete persoonlijke ontwikkelingsboeken.


4. Het is goed voor je concentratie

Door de mentale stimulans die je krijgt verbetert niet alleen je geheugen, je kennis en vocabulaire.. Je vergroot ook nog eens je concentratie! Dat betekent dat je gedurende de dag veel beter je aandacht kunt houden bij de taak die je aan het doen bent op dat moment.


Ideaal, want dan ben je dus veel efficiënter in je dagelijks leven! Het levert je daarnaast ook nog eens veel creativiteit en inspiratie op en vergroot je focus. Dan ben je dus in de ideale staat om nieuwe dingen te creëren of ideeën te bedenken (op je werk, voor je business, of gewoon lekker voor jezelf natuurlijk).


5. Het is leuk!

Hoe heerlijk is het als je iets aan doen bent dat je helemaal opslokt? Dat je de tijd vergeet, dat je super gefocust bent en je daarna voelt alsof er een nieuwe wereld voor je is opengegaan? Die kans is zeker aanwezig als je meer gaat lezen!


Ik raad het altijd aan om alleen boeken te lezen die je boeien. Het kan zijn dat een boek op dit moment je aandacht niet kan vasthouden, maar op een later moment wel. Dus, geef niet zo maar op als een boek je de eerste keer niet boeit! Bewaar het voor een ander moment. Ik heb geleerd dat boeken op het juiste moment naar je toe komen en dat ze telkens de juiste boodschap meebrengen.


De meeste boeken lees ik meer dan één keer, omdat ze elke keer weer iets nieuws brengen wat op dat moment van toepassing is op mijn situatie. Ik houd ook altijd aantekeningen bij, onderstreep, krabbel, en schrijf dingen op die ik graag wil onthouden of delen via mijn Instagram of Facebook. Zo onthoud ik het ook beter!


19 keer bekeken
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Facebook - Black Circle

© 2019 by Coco Chiara | Fotografie: Prisca Visser, Jordi Sloots, Nicki Bos